Supraviețuire de 95% la 3 ani pentru pacienții cu melanom stadiul III/IV, în urma administrării unui vaccin oncologic personalizat

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizată



Vaccinurile oncologice personalizate de tip lizat tumoral cresc semnificativ supraviețuirea în absența bolii (DFS, disease free survival) și supraviețuirea generală (OS, overall survival) la pacienții cu melanom rezecat în stadiul III/IV, cu un profil de siguranță favorabil. Aceste rezultate raportate în abstractul publicat în Journal for ImmunoTherapy of Cancer cuprind datele colectate pe o perioadă de 36 de luni, în cadrul studiului de fază 2, aflat în curs de desfășurare.

Studiul a inclus aproape 200 de pacienți, împărțiti în patru grupuri de aproximativ 40-50 de persoane. Un grup a primit vaccinul de tip TLPO (tumor lysate particle only), un alt grup a primit vaccinul TLPLDC (tumor lysate, particle-loaded, dendritic cell), al treilea grup a primit vaccinul TLPLDC plus G-CSF, iar ultimul grup a primit placebo.

abonare

Principalele rezultate, după 36 de luni de studiu:

  • DFS a fost de aproape 65% la pacienții care au primit vaccinul TLPO, peste 55% pentru administrarea vaccinului TLPLDC fără G-CSF, aproape 25% dacă G-CSF a fost adăugat la vaccinul TLPLDC și 30% la persoanele care au primit placebo
  • OS a fost de aproape 95% la pacienții care au primit vaccinul TLPO sau vaccinul TLPLDC, aproape 70% la cei care au primit G-CSF în combinație cu vaccinul TLPLDC și peste 70% în grupul care a primit placebo
  • evenimentele adverse de grad 3+ au fost similare între grupurile incluse în studiu

Deşi aceste rezultate sunt promiţătoare, este necesară investigarea vaccinului în cadrul studiilor clinice de fază III. Pe baza rezultatelor obţinute în studiile clinice de fază II, FDA a autorizat iniţierea studiului clinic de fază III, care va include 500 de persoane, pe parcursul a trei ani. Studiul clinic de fază III va fi lansat anul acesta.

Pentru a facilita accesul la tratament inovator pentru cât mai mulți pacienți oncologici, a fost iniţiat un studiu de tip basket, aprobat de FDA, care permite testarea acestui vaccin la pacienți cu alte cancere solide, pe baza unor criterii specifice de includere. Până în prezent, vaccinul a fost administrat unor pacienți cu tumori diverse: cancer ovarian, cerebral, pulmonar şi mamar.

Supraviețuire de aproape 95% la 3 ani pentru pacienții cu melanom în stadiul III/IV, datorită vaccinurilor oncologice personalizate de tip lizat tumoral
Sursa foto: Unsplash

Deoarece terapiile standard împotriva cancerului, precum chimioterapia, nu sunt ţintite şi adesea alterează procese care sunt prezente şi în anumite celule normale, non-maligne, acestea prezintă numeroase reacţii adverse și pot avea consecințe severe, putând chiar contribui la decesul prematur al pacientului. În plus faţă de diagnosticul de cancer şi tot ceea ce presupune această boală, pacienţii sunt adesea temători în ceea ce priveşte tratamentele necesare. Cele mai comune reacții adverse la tratamentele oncologice tradiționale cuprind căderea părului, greaţă, vomă, imunosupresie şi susceptibilitate ridicată la infecţii ameninţătoare de viaţă.

Vaccinurile personalizate împotriva cancerului sunt concepute pentru a stimula sistemul imun, astfel încât un pacient să poată genera un răspuns antitumoral specific tumorii sale. Adesea, sistemul imun nu reuşeşte să recunoască celulele maligne drept structuri non-self, astfel că activarea mecanismelor de îndepărtare a acestora sunt ineficiente.

Au fost dezvoltate mai multe vaccinuri oncologice care realizează stimularea imunității antitumorale prin variate metode, principiul de bază fiind similar. Se pornește de la celulele maligne ale pacientului care prezintă o constelație unică de modificări la nivel molecular, care le diferențiază de celulele normale. Modificările prezente determină formarea de neoantigene, devenind non-self din punct de vedere imunologic. O parte dintre aceste modificări sunt selectate și apoi livrate, sub diverse forme de vaccin, pentru a stimula un răspuns imun eficace împotriva tumorii.

Vaccinurile de tip TLPO și TLPLDC presupun utilizarea întregului repertoriu antigenic al celulor maligne ale unui pacient pentru vaccinare, fiind incluse astfel și neoantigenele care vor fi recunoscute drept non-self și vor declanșa răspunsul imun antitumoral. Vaccinului TLPLDC stimulează imunitatea înnăscută și furnizează toate antigenele tumorale specifice tumorii unui pacient către celulele dendritice autologe imature derivate din monocite. Particulele fagocitate oferă o cantitate suficientă de lizat tumoral și induc maturarea finală a celulelor dendritice.

Deși funcționează similar cu vaccinul TLPLDC, vaccinul TLPO nu necesită colectarea celulelor dendritice, reducând timpul de producție și costurile asociate. Vaccinul TLPO conține particule de perete celular de drojdii în combinație cu silicat, care permite reținerea conținutului de lizat celular și atragerea monicitelor în mod direct după administrare.

Citește și: